Tvätta mattor

Nu ska jag som är en expert på hur man tvättar, skriva ett inlägg om det här! Jag bor i Göteborg och där finns det många som vill tvätta mattorkemtvätt. Det är olika beroende på vad det är för typ av matta. Kanske har du en mattvättmaskin i din källare om du bor i ett flerfamiljshus? Då kan du tvätta mattorna själv. Men innan du gör det så kolla vad som står på etiketten! De bästa mattorna man kan tvätta är trasmattor, för det gör du utan problem, sedan är väl mjuka mattor något svårare för de kan suga upp olika saker. Det finns mattor som inte tål vattentvätt, och då måste man lämna dem till en kemtvätt, men det kostar en del.

Misstaget många gör när de köper en matta är att de inte kollar hur den ska tvättas. Har man en hund måste man ju ha en matta som går att tvätta hemma, likaså om man har små barn.

Om du ska tvätta mattor, följ dessa steg:

1. Kolla etiketten för att se om mattan tål vattnet. Om den gör det, kan du antingen tvätta den i en maskin eller tvätta den själv med hjälp av rengöringsmedel och vatten.

2. Använd rikligt med rengöringsmedel för att få bort all smuts och fett från mattan. Sudda sparsamt om du tvättar mattorna i en maskin, och skölj dem ordentligt efteråt.

3. Låt mattan torka helt innan du använder den igen. Om du tvättar en mjuk matta hemma, låt den ligga kvar på ett varmt ställe så att all fukt torkas bort.

4. Kontrollera om din matta behöver vältras efteråt för att avlägsna eventuella fläckar. Stryk över mattan med en hård trasa för att få bort alla fläckar. Följ för övrigt alltid anvisningarna som är på tvättetiketten, då ska allt gå bra!